Szkolenie mistrzów kulinarnych

Restauracja Okrasa
ul. Szeroka 12a, 01-234 Warszawa
Data szkolenia
12-13 marca 2024r.

Program Szkolenia: "Innowacje w kulinariach: drób inspiruje mistrzów

10:00 - 10:15 Wstęp i powitanie
Rozpoczęcie i powitanie uczestników przez organizatorów. Krótkie wprowadzenie do tematyki szkolenia.
10:15 - 10:45 Pierwsza sesja: perspektywa technologiczna na drób
Marek Zborowski, technolog żywności i żywienia człowieka.

Tytuł wystąpienia: "Czy należy się bać mięsa drobiowego? - Spojrzenie technologiczne i konsumenckie"
  • Aspekty jakościowe i zdrowotne mięsa drobiowego.
  • Czynniki kształtujące jakość oraz wartość odżywczą mięsa.
  • Trendy w zastosowaniu drobiu w technologii gastronomicznej.
10:45 - 12:15 Druga sesja: drób w restauracji - sekrety i trendy
Paweł Wojtyga, szef kuchni, szkoleniowiec, sędzia konkursów kulinarnych.

Tytuł wystąpienia: "Drób w restauracji – Czego jeszcze o nim nie wiesz?" – Interaktywny wykład z pytaniami od publiczności.
  • Znaczenie drobiu w różnych kulturach, tradycjach i popkulturze.
  • Główne gatunki drobiu używane w produkcji spożywczej.
  • Rytuały kulinarne związane z drobiem.
  • Trendy konsumenckie i zastosowanie w fine dining.
  • Mini wykład o rodzajach soli i jej zastosowaniu kulinarnym.
  • Prezentacja na żywo dania niespodzianki z wykorzystaniem kuchni molekularnej.
12:15 - 13:00 Przerwa kawowa
Czas na networking i wymianę doświadczeń przy kawie.
13:00 - 13:30 Trzecia sesja: drób w dietetyce
Mateusz Klimek, dietetyk.
Tytuł wystąpienia: "Mięso drobiowe w dietetyce i menu restauracyjnym dla osób z wykluczeniami dietetycznymi".
  • Zastosowanie mięsa drobiowego w dietach specjalnych.
  • Rola drobiu w zapobieganiu chorobom.
  • Mięso drobiowe a alergie i nietolerancje pokarmowe.
  • Zastosowanie mięsa drobiowego w dietoterapii.
13:30 - 14:30 Czwarta sesja: merchandising w menu
Piotr Juszczak, Psycholog, Partner w Delta Training.
Tytuł Wystąpienia: "MERCHANDISING W MENU - Jak zwiększyć sprzedaż wybranych potraw?"
  • Co wpływa na wybór potraw w restauracji?
  • Zdjęcia potraw - czy warto je używać?
  • Prezentacja potraw z drobiu.
  • Jak skłonić klienta do podjęcia decyzji, na której nam zależy?
14:30 - 16:00 Piąta Sesja: Kuchnia Polska w nowej odsłonie
Karol Okrasa, kucharz, autor, prezenter telewizyjnych programów kulinarnych.
Tytuł Wystąpienia: "Kura na dziko, czyli barokowa kuchnia polska we współczesnym menu".
  • Pokaz kulinarny z degustacją potrawy przygotowanej na żywo.
16:00 - 16:15 Zakończenie
  • Podsumowanie szkolenia, ogłoszenie konkursu na autorską potrawę z drobiu, pożegnanie uczestników.

Zapisz się Strzałka

Prelegenci

Karol Okrasa
Karol Okrasa to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. Styl jego gotowania świetnie znają telewidzowie. Już od lat Karol Okrasa prowadzi popularne programy tj. „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a ostatnio „Okrasa łamie przepisy” w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.
Paweł Wojtyga
Jako instruktor sztuki kulinarnej od lat zaraża pasją do gotowania tysiące adeptów sztuki kucharskiej. Człowiek bardzo inteligentny, czasami niepozorny, o wielkiej wiedzy zawodowej. W wolnych chwilach czyta, jeździ, odwiedza, ciekawe miejsca, restauracje i inne obiekty związane ze sztuką kulinarną.
Mateusz Klimek
Od 2015 roku jestem założycielem renomowanej poradni dietetycznej w Starym Sączu. Przez ponad osiem lat prowadzenia praktyki dietetycznej, dedykowałem swoje umiejętności i wiedzę do wsparcia podopiecznych w osiągnięciu nie tylko estetycznych celów sylwetki, ale przede wszystkim w znaczącej poprawie zdrowia i samopoczucia. Moja specjalizacja koncentruje się na doradztwie dla osób aktywnych zawodowo, pomagając im w implementacji i optymalizacji zdrowych nawyków żywieniowych, dostosowanych do ich dynamicznego trybu życia.
Marek Zborowski
Magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, nauczyciel i wykładowca akademicki w Katedrze Dietetyki Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu. Praktyk który wiedzę teoretyczną wdraża w praktyce współpracując z cateringiem dietetycznym. Organizator i prelegent konferencji naukowych, szkoleń i warsztatów z zakresu żywienia. Zainteresowania naukowe koncentruje na projektowaniu dietetycznych produktów spożywczych, badaniu zachowań konsumenckich związanych z nawykami żywieniowymi, marnowaniem żywności oraz postrzeganiu jej bezpieczeństwa.
Piotr Juszczak
Psycholog i partner w firmie szkoleniowej Delta Training. Ma ponad 15-letnie doświadczenie menedżerskie zdobyte w największych koncernach wydawniczych w Polsce. Przez sześć lat pracował m.in. w Axel Springer Polska. Był odpowiedzialny za zarządzanie jednym z kluczowych działów tygodnika „Newsweek Polska”. Z wykształcenia psycholog społeczny. Absolwent Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej (obecnie Uniwersytet SWPS). Ukończył kurs Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. Jest autorem programów szkoleniowych opartych na badaniach z obszarów ekonomii behawioralnej i psychologii społecznej. Prelegent na konferencjach związanych z branżą HR, m.in. Międzynarodowy Kongres Kadr & expo. Lider projektów badawczych, np. Indeks Mail – trendy w komunikacji e-mailowej. Komentator i autor analiz dotyczących branży HRM m.in. w „Personel i Zarządzanie”, „Forbes”, „Dziennik Gazeta Prawna” i wielu innych…